Friday, October 18, 2019

Faktor yang Mempengaruhi Pemilihan Makanan yang Berkhasiat

Pengambilan makanan untuk mengawal kesihatan yang baik bergantung pada keperluan fisiolgi setiap individu seperti umur,jantina,saiz badan,aktiviti yang dijalankan dan tahap kesihatan. Contohnya, kanak-kanak dan remaja memerlukan nutrien lebih untuk tumbesaran mereka.

Mereka yang berpendidikan tinggi cenderung untuk memikirkan kepentingan dalam pemakanan semasa pemilihan makanan. Tahap pengetahuan mereka menjadikan mereka lebih prihatin untuk mengekalkan kesihatan dengan bijak. Pendidikan ini mempengaruhi kualiti dan kuantiti makanan yang diambil.

Faktor kewangan juga merupakan faktor yang mempengaruhi secara langsung dalam pemilihan makanan mengikut kemampuan masing-masing. Kebiasaanya, keluarga yang berpendapatan rendah akan memilih makanan yang berharga murah manakala bagi yang berpendapatan tinggi lebih mementingkan kualiti semasa pemilihan makanan.

Persekitaran juga mempengaruhi pemilihan makanan seseorang.Jenis  makanan yang dipilih juga didorong oleh persekitaran mereka. Contohnya, mereka yang lahir dalam keluarga yang mementingkan kualiti makanan.


No comments:

Post a Comment

Featured Post

Kesimpulan Makanan yang berkhasiat merupakan asas kepada kesihatan yang baik. Banyak manfaat yang boleh diperoleh dengan mengamalkan ga...

Popular Post